Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZEMĚ PŮVODU

Mexiko

ZAŘAZENÍ

Společenský pes

KLASIFIKACE F.C.I.

Skupina 9 - Společenští psi a pokojoví psi / toy plemeno (na hraní, pes "na klín"); Sekce 6 - Chihuahueňo; bez pracovních zkoušek.

STRUČNÝ HISTORICKÝ PŘEHLED

Chihuahua je považována za nejmenšího plemenného psa na světě ač nese jméno největšího státu republiky Mexiko (Chihuahua). Předpokládá se, že tito psi žili divoce a v době civilizace Toltéků (10.-12. stol.) byli odchyceni a domestikováni tamními obyvateli. Není to jisté, ale obyčejně se uvádí, že tento pes je potomkem posvátných psů Aztéků, kteří Mexiko ovládali v 15.-16. stol. Je možné, že Aztékové tyto psy zdědili po svých předchůdcích, jimiž byli zmínění Toltékové a Zapotékové. Zobrazení pokojového psa zvaného “Techichi” žijícího v Tule se používala jako ozdoby městské architektury. Tyto sochy jsou velmi podobné dnešním psům rasy Chihuahua.

CELKOVÝ VZHLED

Tento pes má kompaktní stavbu těla svědčící o tom, že jde o typickou souměrnou miniaturu. Velice důležitý je jablkovitý tvar hlavy s vyklenutým čelem, srázným stopem a jemnými čelistmi; upoutají na ní vztyčné velké tzv. netopýří uši. Srst je krátká nebo dlouhá, zvláště na uších a ocase, který je mírně dlouhý a který nosí vysoko vztyčený – buď ohnutý nebo zahnutý do půlkruhu se špičkou směřující k bedrům.

DŮLEŽITÉ PROPORCE

Délka těla je o něco větší než výška v kohoutku. Žádoucí je téměř kvadratické tělo, zvláště u psů. U fen je vzhledem k březosti přípustné nepatrně delší tělo.

CHOVÁNÍ / POVAHA

Hbitý, ostražitý, živý a velmi odvážný.

HLAVA

 

MOZKOVNA:
Lebka: Pěkně zakulacená jablkovitá hlava (charakteristický znak plemene), nejlépe bez fontanely, malá fontanela je přípustná.

Stop: Dobře zřetelný, hlubší, široký, protože čelo je klenuto nad nasazením nosu.

OBLIČEJOVÁ OBLAST:
Nos: Povolená je jakákoliv barva. Mírně krátký, nepatrně zdvižený.
Čenich: Krátký, při pohledu ze strany rovný, široký u nasazení, směrem ke špičce se zužuje.
Pysky: Suché a dobře přiléhající.
Tváře: Přiměřeně vyvinuté, velice suché.
Čelisti / zuby: Nůžkový nebo klešťový skus. Předkus nebo podkus, stejně jako jakákoliv jiná anomálie musí být přísně penalizována.
Oči: Velké, kulatého tvaru, velice výrazné, nevystouplé, úplně tmavé. Světlé oči jsou přípustné, ale nežádoucí.
Uši: Velké, vztyčené, široce rozvinuté, široké v nasazení, postupně se zužující směrem k lehce zaokrouhleným špičkám. V klidu jsou nakloněny do strany v úhlu 45°.

KRK

Horní linie: lehce prohnutá.
Délka: Střední.
Tvar: Silnější u psa než u feny.
Kůže: Bez laloku. U dlouhosrsté variety je vysoce žádoucí límec/krejzlík s delší srstí.

TRUP

Kompaktní a dobře stavěný.
Horní linie z profilu: Rovná.
Kohoutek: Jen málo zřetelný.
Hřbet: Krátký a pevný.
Bedra: Silně svalnatá.
Záď: Široká a silná, téměř plochá nebo s mírným sklonem.
Hrudník: Hrudní koš je široký a hluboký, žebra dobře klenutá. Při pohledu zepředu prostorný, ale ne přehnaně. Při pohledu ze strany sahá k loktům. Není sudovitý.

Dolní linie z profilu a břicho: Výrazně vtažené břicho. Volné břicho je přípustné, ale nežádoucí.

OCAS

Vysoko nasazený, vzhledově plochý, mírně dlouhý, u kořene široký, postupně se zužující ke špičce. Způsob nesení je charakteristický znak plemene: v pohybu je nesen buď vysoko v oblouku nebo v půlkruhu se špičkou směřující k bederní oblasti, což propůjčuje tělu vyváženost; ocas by neměl být nesen mezi zadními končetinami ani stočen pod hřbetní linií. Osrstění ocasu závisí na varietě a je v souladu se srstí těla. U dlouhosrsté variety tvoří třásně. V klidu ocas visí a je zakončen mírným háčkem.

KONČETINY

HRUDNÍ KONČETINY: Přední nohy rovné a dostatečné délky, při pohledu zepředu tvoří rovnou linii s loktem. Při pohledu ze strany stojí svisle.
Ramena: Suchá a mírně osvalená. Úhlení mezi lopatkou a ramenní kostí je přiměřené.
Lokty: Pevné a těsně přiléhající k tělu, což zaručuje volný pohyb.

Záprstí: Mírně šikmé, silné a pohyblivé.

PÁNEVNÍ KONČETINY: Zadní nohy jsou dobře osvalené s dlouhými kostmi, které směřují svisle a jsou vzájemně rovnoběžné s dobrým úhlením v kyčelním kloubu, koleni a hleznu. Úhlení je v souladu s úhlením hrudních končetin.
Hlezna: Krátká s dobře vyvinutými Achillovými šlachami; při pohledu zezadu jsou rovná, svisle postavená a přiměřeně od sebe.

TLAPKY: Velmi malé a oválné s dobře postavenými, ale nerozvětvenými prsty (ani zaječí, ani kočičí). Drápky jsou zvlášť zřetelně klenuté a mírně dlouhé. Polštářky jsou dobře vyvinuté a velice pružné. Paspárky musí být odstraněny, což se netýká zemí, kde je to protizákonné.

CHŮZE / POHYB

Krok je dlouhý a pružný, energický a aktivní s dobrým vykročením hrudních končetin a nakročením pánevním. Při pohledu zezadu se zadní nohy mají pohybovat téměř rovnoběžně, takže stopy pánevních končetin zapadají do stop hrudních končetin. Se zvyšující se rychlostí vykazují končetiny tendenci sbíhat se ve směru těžiště (single track). Pohyb zůstává volný a pružný bez viditelné námahy, s hlavou zdviženou a pevným hřbetem.

KŮŽE

Hladká a pružná po celém těle.

SRST

Toto plemeno se vyskytuje ve dvou varietách:

Krátkosrstá: Srst je krátká, přiléhá po celém těle. Jestliže má podsadu, je srst o něco delší. Řídké osrstění na hrdle a na břiše je povoleno. Srst je mírně delší na krku a ocase, krátká v obličeji a uších. Je lesklá a měkká. Jedinci bez srsti nejsou tolerováni.
Dlouhosrstá: Srst má být jemná a hedvábná, rovná nebo lehce vlnitá. Žádoucí je nepříliš hustá podsada. Srst je delší, tvoří třásně na uších, krku, na zadní straně hrudních a pánevních končetin, na tlapkách a na ocase. Psi s dlouhou, načechranou srstí ( jako u maltézáčků ) nebudou akceptováni.

BARVA

Přípustné jsou všechny barvy ve všech možných odstínech a kombinacích.

VÁHA

U tohoto plemene se neposuzuje výška, pouze váha.
Váha: Ideální váha je mezi 1,5 až 3 kg. Psi s váhou mezi 500 g až 1,5 kg jsou akceptováni. Jedinci těžší než 3 kg jsou diskvalifikováni.

VADY

Jakákoli odchylka od výše uvedených bodů by měla být považována za vadu. Závažnost vady se posuzuje v poměru ke stupni odchylky:

- chybějící zuby
- zdvojené zuby (přetrvávání prvních zubů)
- deformované čelisti
- špičaté uši
- krátký krk
- dlouhé tělo
- kapří nebo prohnutý hřbet (lordóza či kyfóza)
- spáditá záď
- úzký hrudník, plochý hrudní koš
- ocas nesprávně nasazený, stočený či krátký
- krátké končetiny
- vybočené lokty
- příliš úzký postoj

VÁŽNÉ VADY

- úzká lebka
- malé oči, vpadlé nebo vystouplé
- dlouhý čenich
- předkus či podkus
- luxace čéšky

VYLUČUJÍCÍ VADY

- agresivní nebo příliš plachý
- jelení typ (pes s atypickou nebo příliš stylizovanou stavbou těla: jemná hlava, dlouhý krk, štíhlé tělo, dlouhé končetiny)
- psi s velkou fontanelou
- klopené či krátké ucho
- extrémně dlouhý trup
- chybějící ocas
- u dlouhosrsté variety: psi s velmi dlouhou, jemnou a načechranou srstí
- u krátkosrsté variety: holé místo (alopecie)
- váha přes 3 kg
Každý pes vykazující tělesné abnormality nebo abnormality v chování by měl být diskvalifikován.
Poznámka: Psi musí mít dvě zjevně normální varlata plně sestouplá v šourku.